Anderhalve meter afstand, schermen, verplicht mondkapjes in het openbaar vervoer en nu dan officieel vanuit het kabinet het dringende advies om mondkapjes te dragen in publieke ruimtes. Je staat er niet bij stil, maar voor de twee miljoen dove en slechthorende Nederlanders is dat geen goed nieuws. Hun leven wordt hierdoor nog ingewikkelder. Ze kunnen niet meer liplezen én zien minder gezichtsuitdrukkingen bij hun gesprekspartners.
Anderhalve meter is bovendien vaak de afstand waarop een hoortoestel niet meer werkt. Bij het dragen van een mondkapje is het mondbeeld niet zichtbaar en is liplezen – en dus communicatie – onmogelijk. Ook de spatschermen en de afscheidingen van plexiglas bemoeilijken het voeren van een gesprek. Zelfs goedhorenden hebben er last van. Vergelijk het maar met communiceren onder water met een duikbril op. Dat is lastig. Stichting Hoormij∙NVVS vraagt om daarom meer bewustwording en begrip.
Draag een transparant mondkapje
“Maak het slechthorenden wat gemakkelijker en draag een doorzichtig mondkapje. Dan is je mondbeeld beter zichtbaar, blijft liplezen mogelijk en is je mimiek beter te zien”, adviseert Wil Verschoor, directeur van Hoormij. Haar stichting stelde samen met patiëntenorganisaties een lijstje met tips en aandachtspunten op:
Om het slechthorenden iets minder moeilijk te maken, zijn al diverse initiatieven ontwikkeld:
Bij Hoormij∙NVVS kan iedereen terecht met vragen over slechthorendheid, tinnitus, brughoektumor, hyperacusis, CI, en evenwichtsaandoeningen. Hoormij∙NVVS biedt informatie, advies, belangenbehartiging en lotgenotencontact. Voor veel aandoeningen bestaat nog geen behandeling die de aandoening vertraagt of stopt. Het doel van Hoormij∙NVVS is om meer (h)erkenning te krijgen voor de vaak onzichtbare gevolgen van gehoor- en evenwichtsaandoeningen en daarmee de kwaliteit van leven te vergroten. www.stichtinghoormij.nl