Mams en ik letten bewust op onze voeding. Wij proberen zo gevarieerd mogelijk te eten om zo alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Toch blijft het schrikken wanneer je bewust op je voeding gaat letten, bijvoorbeeld wanneer je kijkt naar de hoeveelheid zout die je gemiddeld op een dag binnen krijgt.
Te veel zout
De hoeveelheid zout die Nederlanders dagelijks binnenkrijgen is op dit moment net zo hoog als tien jaar geleden. Dit is ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van onderzoek.
De helft van de onderzochte mannen had een zoutinname van meer dan 9,7 per dag, tegenover 7,4 gram per dag bij de helft van de onderzochte vrouwen.
Om de paar jaar meet het instituut bij volwassenen hoeveel zout, jodium en kalium zij dagelijks binnenkrijgen. Volgens onderzoekers is de jodiuminname tussen 2006 en 2015 afgenomen, met 37 procent bij mannen en 33 procent bij vrouwen. Het risico op een tekort is volgens het RIVM klein. Jodium is onder meer belangrijk voor een goede stofwisseling.
De kalium inname, belangrijk voor de regulering van de bloeddruk en vochtbalans, is ongeveer gelijk gebleven. De kans op een tekort is dan ook erg klein, zo constateert het RIVM.
De Hartstichting, Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en de Consumentenbond betreuren dat de zoutinname niet is gedaald. Volgens hen is 80 procent van de hoeveelheid zout die mensen binnenkrijgen afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen.
”Ondanks alle mooie woorden van de levensmiddelenindustrie om zout in voedingsmiddelen te verlagen, hebben deze inspanningen niet geleid tot een lagere zoutinname door de Nederlandse bevolking.”
Het risico van teveel zout
Bij te hoge zoutconsumptie wordt het risico op hoge bloeddruk en hart- of vaatziekten verhoogd. Ook kan te veel zout zorgen voor nierschade.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is ”verrast” door de uitkomst van het urineonderzoek. Volgens de koepelorganisatie is het zoutgehalte in diverse levensmiddelen tussen 2011 en 2015 met bijna 7 procent gedaald. ”Wellicht strooit de consument zelf zout bij”, aldus het CBL.
Bron: Nu.nl