De meeste (groot)ouder stoppen met voorlezen zodra de kinderen het zelf kunnen. Uit onderzoek blijkt echter dat het ook dan nog altijd nuttig is om je kind of kleinkind voor te lezen. Goed om te weten, zeker met de jaarlijkse Kinderboekenweek (30-09 tot en met 11-10) in aantocht.
School, sport, werk, wassen: ons leven is vaak best druk. Door elke dag even voor te lezen, heb je echt even tijd samen met je (klein)kind – en alle aandacht voor hem of haar.
Ontwikkel het taalinzicht
In verhalen worden andere woorden en zinnen gebruikt dan in spreektaal, en dat kan de woordenschat van kinderen vergroten. Het gevoel voor zinsbouw en grammatica ontwikkelt ook door ervaring met boekentaal.
Stimuleer de hersenen
Als je een kind vanaf jonge leeftijd vaak voorleest, ontwikkelen zijn of haar taalvaardigheden zich sneller. Het kind zal minder moeite hebben met spellen of begrijpend lezen.
Vergroot het zelfvertrouwen
Begrijpend lezen is voor veel vakken en opdrachten op school belangrijk. Vertrouwdheid met boeken en taal zorgt ervoor dat je kind meer zelfvertrouwen heeft als hij of zij naar school gaat. Het kind krijgt het idee dat hij of zij weet hoe het werkt en voelt zich daarom meer op zijn gemak in de klas.
Lekkerder slapen
Door een voorleesmoment te creëren vlak voor het slapengaan, bied je kinderen structuur. Ze weten dat er een verhaaltje volgt als ze in bed liggen. En omdat voorlezen helpt bij het rustig en ontspannen worden, valt je kind daarna misschien wel sneller in slaap.
Bron: Linda