Mams en ik hebben het er weleens over. Wat nou als het moment daar is dat je op je oude dag niet meer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Niet fijn natuurlijk maar als het echt niet anders is zit er helaas niets anders op. Toch blijven ouderen steeds langer thuis wonen. Gemeenten, woningcorporaties en de vrije markt moeten dit samen mogelijk maken.
In eerste instantie wordt van ouderen zelf verwacht dat zij zelf zorgdragen voor de benodigde aanpassingen om op hoge leeftijd thuis te kunnen blijven wonen. De laatste technische innovaties maken dit gelukkig steeds beter mogelijk.
Wanneer het aankomt op langer comfortabel, slim en veilig thuis blijven wonen doen er zich een aantal belangrijke trends voor in 2017:
1. Het slimme huis
Slimme huishoudelijke apparaten, zoals thermostaten, wasmachines en alarmsystemen die draadloos verbonden zijn met internet worden steeds vaker aangeschaft door mensen. Deze apparaten zijn gemakkelijk te bedienen via een smartphone of tablet en beschikken over zelflerende functies. Dit maakt niet alleen het leven comfortabeler. Indien nodig waarschuwen ze ook een mantelzorger of zorgverlener als er iets mis gaat. Ideaal!
2. Energiezuinig wonen
Uit milieuoverwegingen, maar vooral vanwege de lagere energiekosten en extra wooncomfort neemt de belangstelling voor duurzaamheid toe. Meer mensen streven naar nul-op-de-meter: het moment waarop een huis gemiddeld net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Je verlaagt zo de vaste woonkosten en verhoogt ook nog eens de waarde van het huis. Met het vooruitzicht dat je na je 65e lang in hetzelfde huis zal wonen, is verduurzaming een aantrekkelijke pensioenvoorziening. Zeker met de huidige lage rentestand.
3. Hygiëne
Naar mate de leeftijd toeneemt wordt het belang van optimale hygiëne in de badkamer en het toilet toe. De behoefte hieraan is terug te zien aan een stijgende vraag naar hygiënisch sanitair, zoals randloze toiletpotten, antibacteriële wastafels en douche-wc’s. Bij een randloze wc ontbreekt de traditionele spoelrand. Dit voorkomt vuilophoping en reinigt gemakkelijk. Antibacterieel sanitair is bovendien voorzien van innovatief glazuur. Dit vermindert de bacteriegroei tot meer dan 99,9%.
4. Inloopdouche
Ongeveer 30 procent van de zelfstandig wonende ouderen boven de 65 jaar valt ten minste één keer per jaar. 10 procent van deze valpartijen leidt tot serieuze verwondingen, zoals een gebroken heup, kneuzingen en hoofdletsel. Vaak gaat het om een val in de badkuip, omdat de opstap te hoog is of de vloer te glad. Veel mensen vervangen daarom hun bad door een inloopdouche met lage instap, anti-slipvloer en eventueel een douchezitje.
5. Vertrouwen
Oriënteren naar oplossingen voor zelfstandig thuiswonen is grotendeels verschoven naar internet en mobiel. Daar laat Jong en oud zich inspireren, vergelijken zij verschillende oplossingen en zoeken zij naar de juiste vakspecialist. Als het om de aan huis gebonden installatie gaat, verwachten ouderen de vertrouwde service zoals zij die van oudsher gewend zijn. Iemand die zich in hun situatie kan verplaatsen, de tijd neemt en deskundig advies op maat geeft. De voorkeur gaat daarbij meestal uit naar een vakspecialist uit eigen buurt.
6. Design
Dat ouderen andere eisen stellen aan de vormgeving van producten dan jongeren is logisch. Een oplossing moet passen in het bestaande interieur, mag niet te veel opvallen en zeker niet benadrukken dat men oud of hulpbehoevend is. Aanpassingen worden daarom mooier vormgegeven of zijn zelfs helemaal onzichtbaar.
7. Zorg op afstand
Naar aanleiding van de veranderende zorgvraag bieden steeds meer zorginstellingen en thuisorganisaties zorg op afstand. Dit varieert van een alarmknop met achterliggende meldcentrale en een huisartsconsult via de iPad tot aan het monitoren van het hartritme op afstand.
Een belangrijke trend op dit gebied is de komst van sensorsystemen. Via slimme sensoren in huis volgt het systeem het leefpatroon van de zelfstandig wonende cliënt. Op het moment dat het gebruikelijke patroon wordt doorbroken, bijvoorbeeld bij een val, waarschuwt het systeem een mantelzorger of meldkamer.
Bron: FMT Gezondheidszorg