Oren zijn net als je ogen ontzettend belangrijk. Maar wat weten we er nou eigenlijk van? Na het lezen van dit artikel is jouw kennis over het gehoor een stuk groter. Wist dit al?
1. Vrouwen vs. Mannen
Vrouwen kunnen beter horen dan mannen. Het wordt weleens gezegd, maar is het ook echt zo? Ja! Het mannelijk gehoor neemt namelijk twee keer zo snel af, en mannen krijgen twee keer zo vaak last van gehoorverlies. Ook horen vrouwen middelhoge tonen, zoals een huilende baby of het fluiten van vogels, beter dan mannen. De hormonen ‘beschermen’ vrouwen zelfs tussen hun 30e en 50e levensjaar.
2. De weg van het geluid
Geluid wordt opgevangen door je oorschelp. Via de oorschelp gaat het geluid de gehoorgang in. Vervolgens komt het bij het trommelvlies waardoor deze begint te trillen. Deze trilling gaat verder naar de gehoorbeentjes waar de trilling wordt doorgegeven aan het binnenoor. In het slakkenhuis brengt de vloeistof de trilhaartjes in beweging. De gehoorzenuw vangt de signalen op van de trilhaartjes en stuurt het door naar de hersenen. De hersenen herkennen het geluid, en zo weet jij wat je hoort. Dit alles gebeurt met een snelheid waarin je niet eens het eerste woord van dit artikel kunt lezen.
3. Gehoorproblemen
1.400.000 Nederlanders kampen met gehoorproblemen. Ja, je leest het goed! Dat is bijna 10% van de Nederlandse bevolking.
4. Gehoorbeschadiging
Ondanks dat bij de meeste volwassen de pijngrens rond de 120 decibel ligt, kun je al na minimaal 4 uur blootstelling aan geluiden boven de 80 decibelgrens gehoorbeschadiging oplopen. Muziek in de horeca en het uitgaansleven komt al snel boven de 100 decibel uit.
5. Grote oren
Ondanks dat we aan het einde van onze puberteit volgroeide volwassenen zijn, stoppen onze oren niet met groeien. De groei van onze oren schijnt gemiddeld 0,2 millimeter per jaar te bedragen, wat neerkomt op één centimeter in vijftig jaar.
Bron: Hans Anders, Plazille & Wonderlijke Weetjes